Bazalka thajská (lat. Ocimum basilicum var. thyrsiflora) - Asijské bylinky "ZÁSADNĚ" ZDRAVĚ
b

Bazalka thajská

Lidově Bazalka asijská, Bazalka anýzová, Bazalka lékořicová

Latinsky Ocimum basilicum var. thyrsiflora

Vietnamsky Rau húng quế [zau huŋ que]

Anglicky Thai basil, Sweet basil, Anise bazil, Licorice basil,

Thajsky โหระพา, Horapha [hóraphá]

Bazalka thajská je jednoletá léčivka, původem z Indie. Je kultivarem bazalky pravé (Ocimum basilicum), a proto ji svou chutí i vůní připomíná. Na rozdíl od naší evropské bazalky pravé ta asijská ještě výrazněji voní a chutná po lékořici a anýzu. Proto se ji někdy říká bazalka anýzová/lékořicová nebo obecně bazalka asijská. Navíc, díky tolik výraznému detailu se skvěle hodí nejen ke grilovanému masu a k vegetariánským závitkům, ale i ke sladkým dezertům.

Chuť a vůně

Bazalka thajská svou vůní i chutí připomíná mix bazalky pravé s příchutí lékořice a anýzu. Je svěží a lehce štiplavá.

K čemu se hodí

Těžší a mastná jídla, saláty, závitky, dezerty; maso: hovězí, vepřové, kachní, kuřecí, jehněčí, ryby a mořské plody; přílohy: rýže, rýžové nudle, skleněné nudle; zelenina: saláty, rajčata, okurka, cibule, česnek; ovoce: jahody, mango, marakuja, citrón, limeta; bylinky: koriandr setý, máčka smrdutárdesno vonné, bazalka thajská, klasnatka brvitá, perila křovitápepřovník lolot, různé druhy máty; ostatní: vejce, fazole, tofu…

V kuchyni

Bazalka thajská je v moderní gastronomii poměrně rozšířená. Její doménou je hlavně Asie: Vietnam a Thajsko. Listy bazalky asijské se konzumují hlavně syrové. Hodí se proto do salátů, ale i do polévek anebo do dezertů, dobře se po ní tráví.

V asijské kuchyni se s ní proto budete potkávat často. A to ať už jde o thajské polévky (Tom yum, Tom kha…) nudle Pad thai nebo jako doplněk „bylinkového koše“, který dostanete k většině pokrmů připravovaných, jak na ulici (street food), tak v restauracích nebo v tradiční domácí kuchyni ve Vietnamu.

Mám ji moc ráda jako součást náplně do vietnamských nesmažené závitků Nem cuốn, spolu s mátou (s prakticky kterýmkoliv druhem, co vám přijde pod ruku) a koriandrem setým.

Zmiňovaný „bylinkový koš“ nejčastěji obývá s: perilou křovitou, koriandrem setým, klasnatkou brvitou a různými druhy máty. Na severu Vietnamu ji v takové bylinkové směsi dostanete ke grilovanému vepřovému Bún chả, k rýžovým „palačinkám“ Bánh cuốn, k „syčící placce“, neboli vietnamské „palačince“ s kurkumou Bánh xèo. Ve středním Vietnamu je bazalka thajská součástí jídel jako je grilované hovězí maso v betelových listech Thịt bò nướng lá lốt anebo ho objevíte v Cao lầu, což je regionální specialita města Hội An – nudle s grilovaným vepřovým masem, zeleninou a škvarky. Na jihu země ho můžete dostat zase jako bylinkovou směs do trochu jiných závitků anebo ostatně do kterékoliv bagety Bánh mì, napříč celou zemí.

Více o vietnamské kuchyni se dozvíte zde v odkazu.

Tipy, zajímavosti, doporučení

Pokud recept neuvádí jinak, čerstvé bylinky používejte až v závěru vaření. Když je necháte přejít varem, přijdou o velké množství chuti, vůně i svých účinků. Navíc ztratí i svoji krásnou čerstvou barvu.

U mě ji najdete v receptech

Vietnamské nesmažené závitky Nem cuốnhovězí v betelových listech Bò (nướng) lá lốt, papájový salát Nộm đu đủsalát ze zeleného manga Nộm xoài xanhTapiokový puding s mangem a marakujou.

Odborně a botanicky

Bazalka thajská patří do rodu bazalek (Ocimum) a čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), stejně jako klasnatka brvitá a perila křovitá. Narozdíl od bazalky pravé je její čtverhranný stonek lehce nebo i výrazně zbarvený do šedo-fialova. Květy jsou ružové až tmavě fialové a listy mají nejčastěji podlouhlý tvar zakončený špičkou, naopak od oblejší bazalky pravé.

Dorůstá do maximální výšky 50 cm, podobně jako kopřivy anebo máty. Může ale tvořit i keř, pokud ji budete kultivovat.

TIP: U nás se dá nejsnadněji pěstovat odrůda Ocimum basilicum „Siam Queen“, která se doporučuje vys0vat po ledových mužích.

Původ a tak vůbec

Bylinka je původem z Indie. Dnes se vyskytuje v celé JV Asii a pěstuje se i v Jižní Americe nebo u nás v Evropě.

Význam v přírodní medicíně

Bazalka thajská se využívá v přírodním léčitelství především ve východní a jihovýchodní Asii.

Napomáhá špatnému zažívání, podporuje správnou funkci močového měchýře, ledvin i jater. Pozitivně ovlivňuje i dráhu močových cest. Působí proti infekcím. Pomáhá zhojit štípance od hmyzu a může fungovat jako přírodní repelent. Při nachlazení, dušnostech i kašli se doporučuje čaj z listů bazalky thajské, má uvolňující účinky, které léčí nachlazení i bolest v krku. Čaj je báječný a chutný, doporučuju pít se lžičkou medu.

Podle Tradiční Čínské Medicíny (TČM) bazalka thajská organismus zahřívá.

Jako každá léčivka není vhodná její přehnaná, pravidelná konzumace zejména u těhotných a kojících žen a malý dětí.

Co se mnou můžete zažít

Úplně všechno o asijských bylinkách.

Píše, zkoumá, čichá, ochutnává a dohledává pro vás Jana Králiková.

Tohle je teprve začátek!
Chystám pro vás další a další bylinky a spoustu užitečných informací. Sledujte hashtag #asijskebylinky a můj web www.zasadnezdrave.cz

Jmenuju se Jana a jsem nutriční gastronomka. Svoje povolání jsem si vymyslela. Jsem výživářka, kuchařka a cestovatelka, takže něco jako šampón 3v1, akorát s tím rozdílem, že propojení nutričního poradenství, gastronomie a cestování vážně skvěle funguje. Moje práce je můj život a splněný sen. Jo. A miluju Vietnam, ale to už asi víte.

Jsem Jary a STUDIO SYNAPSE je aktuálně více méně one-man show řešící všechno kolem grafiky, originálního webdesignu, uživatelských rozhraní, user experience, on–line strategií... prostě všeho, co mě baví a čemu jsme se s přáteli/kamarády/kolegy pod touhle značkou věnovali už od roku 1997. Jo. To je dlouho.

Jsem Jary – jojo, ten samej Jary – a protože se mi záliba ve focení trochu vymkla z rukou a bylo ji potřeba nějak uchopit a pojmenovat nezávisle na fungování našeho graficko–kreativního studia, vznikla tahle značka, anóbrž brand. Zatim je to spíš jen takový šolíchání, ale kdo ví, co z toho jednou bude.

Asijské bylinky