Pepřovník lolot (lat. Piper lolot) - Asijské bylinky "ZÁSADNĚ" ZDRAVĚ
p

Pepřovník lolot

Lidově Betel, Divoký betel

Latinsky Piper lolot

Vietnamsky Lá lốt [lá lot]

Anglicky Betel, Wild betel

Thajsky ชะพลู, Chaphloo [tča plů]

Pepřovník lolot, někdy také ne zcela přesně označován jako betel, je bylina, která se hojně využívá ve vietnamské a thajské kuchyni, odkud také pochází. Její listy jsou sytě zelené a mají srdčitý tvar velikosti dlaně. Právě výraz „Betel“ je možná známější proto, že se jedná o čtrvtou nejrozšířenější drogu na světě, která vám na zdvořilostní návštěvě může být hostitelem nabídnuta jako u nás sklenice vína. Skládá se z listů různých druhů pepřovníku, které jsou kombinovány s nezralými plody palmy arekové a hašeným vápnem. Říká se tomu „betelové sousto“ a jde o žvýkací drogu, která mimo jiné zbarvuje ústa do fialovo-černa. Betel, arekové ořechy a hašené vápno jsou součástí i významných vietnamských událostí a jsou dle legendy považovány i za symbol vietnamské svatby.

Chuť a vůně

Za syrova je lehce „mýdlový“ a štiplavý s krátkým, mírně trpkým dozvukem. Po tepelné úpravě získává výraznou a velmi specifickou příjemnou vůni i chuť.

K čemu se hodí

Těžší a mastná jídla, saláty, závitky; maso: hovězí, vepřové, ryby a mořské plody; přílohy: rýže, rýžové nudle, skleněné nudle; zelenina: saláty, okurka, cibule, česnek; ovoce: granátové jablko, pomelo, marakuja, citrón, limeta, avokádo; bylinky: koriandr setý, máčka smrdutárdesno vonné, bazalka thajská, klasnatka brvitá, perila křovitá, různé druhy máty; ostatní: tofu…

V kuchyni

Listy pepřovníku lolot se konzumují syrové i tepelně upravené. Hodí se do salátů, jsou vhodné ke grilování i k vaření. Nejznámější je asi vietnamský pokrm Bò (nướng) lá lốt, což jsou grilované závitky s hovězím masem nebo také Chả lá lốt (Bò = hovězí, Chả = “karbanátek”), opět mleté maso (častá je kombinace hovězího masa s vepřovým nebo čísté vepřové maso) připravované a balené stejným způsobem do betelových listů, které se ale smaží. Případně Đậu phụ cuốn lá lốt neboli závitky plněné tofu.

Canh lá lốt je vývar s rybou (bostrychus sinensis) s betelovými listy anebo Canh nghêu lá lốt, což jsou mušle s betelem. V syrovém stavu můžete listy pepřovníku lolot použít třeba na přípravu salátu z pomela Gỏi bưởi lá lốt.

Více o vietnamské kuchyni se dozvíte zde v odkazu.

Tipy, zajímavosti, doporučení

Pokud recept neuvádí jinak, čerstvé bylinky používejte až v závěru vaření. Když je necháte přejít varem, přijdou o velké množství chuti, vůně i svých účinků. Navíc ztratí i svoji krásnou čerstvou barvu.

U mě ji najdete v receptech

Hovězí maso v betelových listech Bò (nướng) lá lốt.

Odborně a botanicky

Lá lốt, neboli betelové listy, jsou listy popínavé rostliny (bylinné liány) z čeledi pepřovníkovitých (Piperaceae), rodu přepřovníků (Piper), jednoho z nejrozšířenějších rodů v celé rostlinné říši. Bylinka dorůstá a vine se až do výše 10-15 m. Listy mají srdčitý tvar asi velikosti dlaně, stonek je charakteristický svým sympodiálním (postranním) větvením se ztloustlými “nody”, z nichž vyrůstají nové výhonky, stébla i větvičky.

Kdyby vás zval v Asii někdo na “paan” nebo také “pinang”, tak jde o zmíněné “betelové sousto”. Pouze kombinace betelových listů, nezralých arekových ořechů, hašeného vápna (někdy také tabáku a rozličného koření), má díky chemické reakci povzbuzující účinky na organismus. Samotné listy, které se využívají v asijských receptech stimulanty neobsahují. 

Původ a tak vůbec

Bylinka vyskytující se v jihovýchodní Asii – od Pakistánu až po Papuu Novou Guineu.

Význam v přírodní medicíně

Podle Tradiční Čínské Medicíny betel organismus zahřívá. Působí proti parazitům, ovlivňuje tedy dráhu žaludku a tlustého střeva. Napomáhá špatnému zažívání, obezitě a má močopudný charakter. Naopak neprospívá při zánětech žaludku a žaludečních vředech.

Jako každá s léčivými účinky není vhodná její přehnaná, pravidelná konzumace zejména u těhotných a kojících žen a malý dětí.

Co se mnou můžete zažít

Úplně všechno o asijských bylinkách.

Píše, zkoumá, čichá, ochutnává a dohledává pro vás Jana Králiková.

Tohle je teprve začátek!
Chystám pro vás další a další bylinky a spoustu užitečných informací. Sledujte hashtag #asijskebylinky a můj web www.zasadnezdrave.cz

Jmenuju se Jana a jsem nutriční gastronomka. Svoje povolání jsem si vymyslela. Jsem výživářka, kuchařka a cestovatelka, takže něco jako šampón 3v1, akorát s tím rozdílem, že propojení nutričního poradenství, gastronomie a cestování vážně skvěle funguje. Moje práce je můj život a splněný sen. Jo. A miluju Vietnam, ale to už asi víte.

Jsem Jary a STUDIO SYNAPSE je aktuálně více méně one-man show řešící všechno kolem grafiky, originálního webdesignu, uživatelských rozhraní, user experience, on–line strategií... prostě všeho, co mě baví a čemu jsme se s přáteli/kamarády/kolegy pod touhle značkou věnovali už od roku 1997. Jo. To je dlouho.

Jsem Jary – jojo, ten samej Jary – a protože se mi záliba ve focení trochu vymkla z rukou a bylo ji potřeba nějak uchopit a pojmenovat nezávisle na fungování našeho graficko–kreativního studia, vznikla tahle značka, anóbrž brand. Zatim je to spíš jen takový šolíchání, ale kdo ví, co z toho jednou bude.

Asijské bylinky